Deva İşitme Cihazları Gaziantep olarak, işitme sağlığınız için en iyi çözümleri sunmayı hedefliyoruz. İşitme kaybı yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir ve biz, bu konuda sizlere destek olmak için buradayız.

Deneyimli ve alanında uzman ekibimizle, işitme kaybınızın seviyesine, tipine ve yaşam tarzınıza en uygun işitme cihazını seçmenize yardımcı oluyoruz.

Haberler

Aralık 2021

İŞİTME CİHAZI NASIL ALINIR?

İşitme Cihazı Nasıl Alınır?

İşitme cihazı ihtiyacı hisseden bireylerin öncelikle işitme ve anlama seviyesinin belirlenmesi amacıyla doktor kontrolünden geçmesi gereklidir. KBB bölümünde görev yapan uzman hekimler tarafından yapılacak olan detaylı muayene sonrasında, odyometri odasında işitme testine tabi tutulması zorunludur. Testlerden çıkan sonuçların değerlendirilmesi sonrasında bireyin kalıcı işitme kaybına uğramış olduğu görülürse, hekim tarafından işitme cihazı tavsiye edilir. Bu aşamadan sonra işitme kayıplı birey, işitme cihazlarıyla ilgili seçim yapmak üzere, sağlık bakanlığı tarafından denetlenen ve ruhsat sahibi merkezlerden işitme cihazı almak için başvuru yapabilmektedir. İşitme cihazı alabilmek için;

  • Hastaneden alınmış olan işitme testi
  • Doktor tarafından yazılan reçete
  • İşitme cihazı alabileceğine dair rapor ile cihaz teminini gerçekleştirebilir.
Aralık 2021

SGK İŞİTME CİHAZI KATKI PAYI NE KADAR?

SGK Katkısı İle İşitme Cihazı Nasıl Alınır?

SGK güvencesi kapsamındaysanız, işitme cihazı bedeli üzerinden, SGK’nin verdiği katkı tutarını düşerek işitme cihazınızı Deva İşitme Merkezinden alabilirsiniz. İşitme cihazı bedeline SGK tarafından katkıda bulunulması için; Kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurumlarınca (Devlet veya SGK anlaşmalı Vakıf Üniversitesi Hastaneleri) en az 1 (bir) Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı Sağlık Kurulu Raporu’nun düzenlenmiş olması gerekmektedir.

Reçetede dikkat edilmesi gereken konular:

  • Reçeteler artık e-reçete olarak düzenlenmekte ve doktorunuz tarafından size bir e-reçete numarası verilmektedir.
  • Reçete düzenlenirken; kullanım şeklinize göre kulak içi veya kulak arkası tipi belirtilir. Sizin için hangisinin uygun görüldüğünü öğreniniz.
  • Reçete düzenlenirken sağ veya sol kulak için tek olarak düzenlenebilir, doğru yöne işitme cihazı reçete edildiğinden emin olunuz.
  • Eğer her iki kulağınızda da işitme kaybı var ise; iki kulağınız için işitme cihazı ödemesi SGK tarafından yapılabilmektedir, doktorunuzdan her iki kulağınız için işitme cihazı reçete etmesin isteyebilirsiniz.

SGK 18 yaş üzeri kişilerde bir adet işitme cihazı için BRÜT 1.514 TL * işitme cihazı katkısında bulunmaktadır. Yaşa ve emekli/çalışan durumuna göre yapılan NET SGK katkısı ise aşağıda yer almaktadır:

  • 0-4 yaş için veli çalışıyor ise net 2.180,16 TL, veli emekli ise 2.452,68 TL
  • 5-12 yaş için veli çalışıyor ise net 1.937,92 TL, veli emekli ise 2.180,16 TL
  • 13-18 yaş için veli çalışıyor ise net 1.816,8 TL, veli emekli ise 2.043,9 TL
  • 18 yaş üzeri için kişi çalışıyorsa net 1.211,2 TL, emekli ise 1.362,6 TL
  • Emeklilerin ödemesi gereken %10 katılım payını SGK emekli maaşından düşmektedir, çalışanlar ise %20 katılım payını cihaz aldığı firmaya öder.
  • SGK 5 yılda bir işitme cihazı için katkı ödemesi yapmaktadır. 5 yıl dolduğunda tekrar rapor çıkarttırılarak yeni bir cihaz alınabilir.





Aralık 2021

YENİDOĞAN İŞİTME TESTİ NEDİR?

şitme Kaybı Nedir? Neden Önemli Bir Sağlık Sorunudur?

Her çocuğun işitebilmesi ve konuşmayı öğrenebilmesi, onun en temel hakkıdır. İşitme kayıpları, çocuğun ana diline özgü sesleri oluşturarak konuşmasını geciktiren ve bozan en önemli faktördür. İşitme kaybıyla doğan ya da doğduktan sonra herhangi bir nedenle işitme kaybı yaşayan çocuklar, vaktinde teşhis edilir ve rehabilitasyon programlarına alınırlarsa, gelişimlerinde yetersizlik yaşamazlar. Burada bahsedilen gelişim yetersizlikleri; psikolojik ve sosyal gelişimin yanı sıra, çocukların eğitim hayatlarını da olumsuz olarak etkileyebilecek yetersizliklerdir.

İşitme Kaybı Ne Sıklıkla Görülmektedir?

Yenidoğan her 1000 bebekten 1 ila 3’ü işitme kaybıyla doğmaktadır. Çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar, kulak enfeksiyonları, kazalar ve kullanılan bazı ilaçlar nedeniyle bu oran binde 6’ya çıkmaktadır. Buna göre ülkemizde yıllık 1800-2500 yenidoğanın işitme kaybı ile doğduğu belirlenmiştir.

Yenidoğan İşitme Taraması Programı Neden Var?

İşitme kaybıyla doğan ya da doğum sonrası dönemde işitme kaybı olan çocukların erken dönemde tespit edilmesi, uygun tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarının yapılması amacıyla Bakanlığımız tarafından Yenidoğan İşitme Taraması Programı yürütülmektedir. Bu program sayesinde, işitme kaybı yaşayan çocukların sosyal, bilişsel ve dil gelişimleri olumsuz olarak etkilenmeden, en uyumlu şekilde topluma karışmalarının sağlanması, sağlık personeli ile toplumun bu konuda duyarlılığının ve bilinç düzeyinin artması amaçlanmaktadır. Hedefimiz doğumu takiben 6 ay içinde işitme kayıplı çocukların tespit edilmesi ve tedavilerinin başlatılmasının sağlanmasıdır.

Ekim 2021

İŞİTME KAYBININ BELİRTİLERİ NEDİR?

İşitme kaybı genellikle uzun yıllar boyunca yavaş bir şekilde gelişmektedir; etkileri de kademeli olarak kendini gösterir.

- Azalan dikkat

-Başkalarıyla iletişim kuramamak

-İş performansında düşüş

-Başkalarını anlamakta zorlanma

-Konuşmaları anlamakta zorlanma.

Ekim 2021

NEDEN ÇİFT TARAFLI İŞİTME CİHAZI KULLANMALIYIM?

 

Kişi, duymadığı sesleri duymaya başlar, konuşulanları anlamaya başlar. Kullanıcı işitmek için çok fazla performans sarf etmek zorunda kalmaz, dolayısıyla kullanıcılar için işitmek daha az yorucu hale gelir. Sesleri tanımlama başlar ve çevresiyle olan iletişimi daha iyi bir hal alır.
“Duyuyorum ama anlamıyorum” şikâyetiniz azalır.
Gürültülü ortamlarda konuşmayı daha rahat anlarsınız.
Sesin yönünü tayin etme beceriniz artar.
Benzer sesleri daha rahat ayırt edersiniz.
Sesleri daha doğal ve kaliteli işitirsiniz.
Yüksek şiddetteki seslerden daha az rahatsız olursunuz.
Konuşulanları anlamak için daha az efor harcarsınız.
Dengeli işitirsiniz.
İki kulağınız da aktif çalışır.
UNUTMAYIN!
“İki işitme cihazı ile iki kat daha fazla duyarken, dört kat daha fazla anlama elde edersiniz”
Çünkü sizin İKİ KULAĞINIZ var. Çift taraflı işitme cihazı kullanın!
Ekim 2021

TİNNİTUS'UN SEBEP VE TEDAVİSİ NELERDİR?

Gürültülü ortamlar, yüksek ses - kulaklıkla müzik dinlemek ya da çalışma ortamanın gürültülü olması (iş makinelerinin sesi) gibi sebepler gençlerde kulak çınlaması sebepleri arasında ilk sıraları alır. Ancak yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme oranının da arttığı kulak çınlamasının pek çok nedeni mevcuttur. İşte genel olarak kulak çınlaması / tinnitus nedenleri:

    Stres –Yoğun iş temposu
  • Kulak çınlamasını arttıran başlıca nedenlerden biri strestir. Stres kulak çınlamasına neden olur, kulak çınlaması da (duyuları kontrol eden) işitme merkezini uyarır. Hal böyleyken daha fazla stres hormonu salgılanır. Yani bu bir kısır döngüdür. Birey, kulak çınlamasına daha büyük bir stres ile tepki verir.
  • İç kulaktaki tüylerin hasar görmesi
  • Beyinde ses olarak algılanacak sinyali yaymak için harekete geçiren iç kulaktaki ince tüyler hasar gördüyse, hücreler sinyali rastgele sızdırmaya başlar. Bu da kulak çınlaması nedenleri arasında yerini alır..
  • Kulak kiri
  • Kulak çınlaması neden olur sorusuna verebileceğimiz bir yanıt da kulak kiridir. Kulak salgısı, kirleri tutar ve bakteri büyümesini yavaşlatır. Böylelikle kulak kanalını korur. Fakat kulakta çok kir biriktiğinde atılması zorlaşır ve işitme kaybı ya da kulak zarı tahrişi gibi sebeplerden dolayı kulak çınlaması meydana gelebilir.
  • Enfeksiyon ve hastalıklar
  • Enfeksiyon, orta kulak iltihabı, sinüzit, alerji ve nezle benzeri rahatsızlıklar kulağı etkileyerek çınlamaya neden olabilir.
  • İlaçlar
  • İlaçlara bağlı bir yan etki olarak da kulak çınlaması ortaya çıkabilir. 200'den fazla ilaç cinsinin kulak çınlamasına neden olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında aspirin, romatizma ilaçları, idrar söktürücü ya da antibiyotik gibi pek çok ilaç bulunuyor. Özellikle de doz aşımlarında bu yan etki görülür.
  • Kulak kemiği değişimleri
  • Daha çok genetik nedenlerden dolayı oluşan kulak kemiği büyümesi neticesinde çınlama ortaya çıkabilir. Aynı zamanda orta kulak içindeki kemik eklemlerinin sertleşmesi de kulak çınlaması sebepleri arasındadır.
  • Kansızlık
  • Kırmızı kan hücrelerinin azlığı nedeniyle anemi yani kansızlık da, bazı durumlarda kulakta çınlama sesine neden olabilmektedir.
  • Beyin Tümörü
  • Tümörler hassas yerleşimleri yüzünden kulak çınlamasının, işitme azlığının, denge bozukluğunun nedeni olabilirler.
  • Hipertansiyon
  • Yüksek tansiyon, alkol, sigara ve kafein gibi tansiyona etki eden etmenler, kulak çınlaması nedenleri arasındadır.

Tinnitusun Tedavisi Nedir?

 

Vakaların çoğunda özel bir tedavi yoktur. Eğer temelde yatan işitme kaybı düzeltilebilirse kulağınızdaki çınlamalar da ortadan kalkabilir. Çınlamanın nedenini bulabilmek için bazı röntgen filmleri ve denge testlerine ihtiyaç duyulabilir. Bunlara rağmen tinnitusun gerçek nedeni kimi zaman bulunamaz. Neden ortaya konulmamış olmasına rağmen bazı durumlarda ilaçlar yardımcı olmaktadır. Tinnitus tedavisi için kullanılan birçok ilaç vardır. Genellikle hastaya bu ilaçlardan bir veya birkaçı önerilir ve sonuç alınıp alınmadığı sorulur.


Eğer Bir Neden Ortaya Konulamazsa Tinnitusun Azalması İçin Bir şey Yapılabilir mi?

Evet. Aşağıda yapmanız ve yapmamanız önerilen şeyler tinnitusunuzun azalmasına yardımcı olacaktır. Her şeyden önce işitme sisteminin vücudun en hassas ve kırılgan sistemlerinden biri olduğu hatırlanmalıdır. Bu nedenle aşağıdakilere uymanız önerilmektedir:

1. Yüksek sese maruz kalmaktan kaçının
2. Kan basıncını sürekli kontrol ettiriniz. Yüksek ise kontrol altında olması için doktorunuza başvurun. 
3. Tuz alımını kısıtlayın (fazla tuz kalp damar sistemi ve iç kulağa zararlıdır). Tuzlu yiyeceklerden uzak durun ve yemeğinize tuz eklemeyin. 
4. Sinir sistemine uyarıcı etkisi olan kahve, kola ve sigaradan uzak durun. 
5. Günlük bedensel egzersizler kan akımınızı düzenler. 
6. Yeterince dinlenin ve çok yorulmaktan sakının. 
7. Tinnitus varlığı sizi endişelendirmesin. Kulak çınlaması sizin sağır olmanıza veya aklınızı kaybetmenize neden olmaz. Bu sesleri rahatsız edici ama önemsiz bir gerçek olarak kabul edin ve olabildiğince yok saymayı öğrenin. Bu çeşit kontrol kişinin kendini tembihlemesiyle başarılabilir. 
8. Sinirliliğinizi ve gerginliğinizi en aza indirin. 

 

Kişinin kendini tembih etmesi ne demektir? Bu geçerli bir tedavi yöntemi midir?

Kendini tembihleme, konsantrasyon ve gevşeme egzersizleri, Yoga, Meditasyon, kan basıncını ve kas gruplarını sistemli olarak kontrol etmeyi sağlar. Hasta bunu inanarak uygulayabilirse yararlı olabilmektedir.

 

Maskeleme nedir? Tinnitus maskelemesi nedir?

Tinnitus özellikle çevre sessiz olduğu zaman, gece yatarken, daha rahatsız edicidir. Tinnitusu baskılayacak bir ses, bir saatin tıklaması veya bir radyo, rahatsızlığı azaltacaktır. Bazı doktorlar alçak sesle FM kanallarını dinlemeyi önermektedir. Birçok hasta iki istasyon arasında ayarlanmamış radyonun çıkardığı sesi alçak sesle dinlemekten fayda bulduklarını ifade etmiştir. Beyaz ses olarak bilinen bu monoton ses çok rahatlatıcı olabilir. Bazı hastalar benzeri bir ses üreten elektronik aletler kullanmaktadır. Tinnitus maskeleyici, işitme cihazına benzer şekilde yapılan veya cihazının içine eklenen küçük bir elektronik parçadır. Sürekli ama rahatsız etmeyecek bir ses üreterek kişinin kulak çınlamasını unutmasını sağlar.

İşitme cihazları çınlamanın azalmasını sağlar mı?

İşitme bozukluğu kişilerin bazılarında çınlamanın kullandıkları cihazlar tarafından azaltıldığı veya yok edildiği söylenmektedir. Ancak işitme cihazı sadece tinnitusu önlemek için kullanılacaksa özenli bir çalışma yapılmalıdır. Genellikle işitme cihazı çıkartılınca çınlama ilk durumuna geri döner.

SONUÇ

Kulak çınlamanız için herhangi bir tedaviye başlamadan mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından dikkatli bir muayeneden geçmelisiniz.